Pillemisbruger? Få hjælp på et misbrugscenter

Pillemisbruger? Få hjælp på et misbrugscenter

Har man været udsat for en slem ulykke, eller været igennem en operation, kan man have smerter, som ikke blot forsvinder med to panodiler og et glas vand. Her vil lægen typisk udskrive nogle stærkere piller. Mange former for smertestillende medicin, som kun kan fås på recept, er de såkaldte opioider. En opioid er et smertestillende stof, som opfører sig som morfin.

Et eksempel på en opioid er kodein, som omdanner sig til morfin gennem leveren. Og så er der de former for opioider, som er i søgelyset for at være ekstra og særligt afhængighedsdannende – men samtidig yderst populære og virksomme – som for eksempel fentanyl, oxycodon og tramadol. Disse former for receptpligtig, smertestillende medicin optræder hyppigt i de statistikker, der viser, hvor mange mennesker som falder i misbrugsfælden, og bliver afhængige af receptpligtig medicin.

Hvorfor kan man blive afhængig af smertestillende medicin?

Netop opioider er særligt afhængighedsskabende, idet disse stoffer ikke alene dæmper smerterne, men også påvirker kroppens dopaminniveau. Disse typer medicin kan således give en ganske behagelig rus, som man hurtigt kan komme til at savne, når man holder op med at tage medicinen. At der så samtidig kan optræde ganske ubehagelige abstinens symptomer i forbindelse med medicin ophør, gør jo ikke sagen meget bedre.

I det øjeblik, hvor man er mere opsat på at få sin næste pille end på at udføre sine daglige gøremål og passe sine sociale og familiære forpligtelser, kan man betragte sig som afhængig af receptpligtig medicin. Med misbruget følger samtidig en øget tolerance, hvilket betyder, at man skal have større og større mængder af det pågældende stof for at opnå den ønskede effekt. Til at begynde med er det rusen, der trækker – senere er det et ganske almindeligt funktionsniveau, som kun kan opretholdes ved et stort indtag af receptpligtig medicin.

Hvis du vil vide mere om misbrugsbehandling og afvænning fra et misbrug af receptpligtig medicin, kan du kontakte et misbrugscenter på behandlingscenter-stien.dk